eten kind 1 jaar

Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer verschillende dingen hij of zij mag eten. Voor een baby tot aan 6 maanden, prak je het eten nog heel fijn. Vanaf een half jaar wordt dat steeds minder, zodat je kindje ook langzaamaan leert te kauwen. Daarnaast mogen ze stapje voor stapje zelf leren eten. Je begint bijvoorbeeld met ‘snacks’ waarop ze zelf kunnen sabbelen. En dat breidt zich vervolgens steeds verder uit. Vanaf ongeveer een jaar groeit een kind minder hard en heeft het daardoor ook een verminderde eetlust. Het kan zijn dat hij of zij de ene dag meer eet dan een andere dag, maar dat is niet iets waar jij je gelijk zorgen over hoeft te maken. Maar wat eten kind 1 jaar zoal allemaal?

Pot mee-eten

Vanaf een jaar mogen kinderen met de pot mee-eten. Ze eten net als wij, drie keer per dag een maaltijd. Daarnaast kun je nog tussendoortjes geven, zoals fruit of een andere gezonde snack. De meeste ouders geven hun kindje ’s ochtends en ’s middags een boterham en ’s avonds een warme maaltijd. Alleen mag je daar als ouder natuurlijk zelf een keuze in maken. In principe is het wel aan te raden om je aan de vaste eetmomenten te houden en niet teveel tussendoortjes te geven. Zodat jouw kindje op een gezond gewicht blijft.

Koemelk

Vanaf 12 maanden mag jij je kindje koemelk geven in plaats van opvolgmelk. De nieren zijn dan in staat om de eiwitten te verwerken. Het kind is dan ook oud genoeg om alle voedingsstoffen die hij of zijn nodig heeft uit koemelk en vaste voeding te halen. Wanneer je merkt dat het in het begin wat stroef gaat met het drinken van koemelk, kun je ervoor kiezen om het te mengen met opvolgmelk. Je kindje kan dan even rustig wennen aan de gewone melk. Hoeveel melk het kind nodig heeft, hangt een beetje af van de hoeveelheid vaste voeding. Indien je hierover twijfelt, kun je altijd terecht bij het consultatiebureau.

Wat eet een kindje vanaf twaalf maanden?

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *